Conference Schedule

(All Times shown below are in EST)

  • October 12th
    (Online Pre-Conference Events)
  • October 13th
  • October 14th

09:30

Reveddit.com: Improving online discourse with transparent moderation

09:30 – 10:00 (30mins)

Rob Hawkins (Founder of Reveddit.com)

10:00

Tracking Exposed: a tool for TikTok algorithmic audits and shadow-ban/shadow-promotion detection

10:00 – 11:30 (1hr 30mins)

Salvatore Romano (Head of Research, Tracking Exposed)

11:30

Talk & Ask Me Anything

11:30 – 12:15 (45mins)

Sophia Smith Galer (Senior News Report, Vice World News)

12:15

Recorded Presentations & Live Q&A

12:15 – 13:45 (1hr 30mins)

13:45

Tracking Propaganda Landscapes Across Social Media with SimPPL

13:45 – 14:45 (1hr)

Swapneel Mehta (NYU Data Science)

14:45

Break

14:45 – 15:00 (15mins)

15:00

PANEL: The neglected challenges of gender-affirming care misinformation and its intersection with transphobia and health inequalities

15:00 – 16:00 (1hr)

led by Jenna Sherman (Digital Health Lab Program Manager, Meedan)

09:00

09:00 – 12:00 (3hrs)

Led by Josephine (Jo) Lukito (UT Austin, School of Journalism and Media)

12:00

Check-in

(George Sherman Union, 775 Commonwealth Ave, Boston, MA 02215, United States)

13:00

Opening Remarks

13:00 – 13:15 (15mins)

13:15

Keynote: Sarah J. Jackson (University of Pennsylvania), Moya Bailey (Northwestern University), and Brooke Foucault Welles (Northeastern University)

13:15 – 14:30 (1hr 15mins)

14:30

Break

14:30 – 14:45 (15mins)

14:45

Talks Session: Online Media, Social Media, and Disinformation

14:45 – 15:45 (1hr)

The Audience Initiative: Assessing what drives trust and public

Maha Taki, Sonia Whitehead and Alasdair Stuart

The role of online attention in the supply of disinformation in Wikipedia

Anis Elebiary and Giovanni Luca Ciampaglia

Identification and characterization of misinformation superspreaders on social media

Matthew DeVerna, Rachith Aiyappa, Diogo Pacheco, John Bryden and Filippo Menczer

15:45

Break

15:45 – 16:00 (15mins)

16:00

Lightning Talks: Online Media, Social Media, and Disinformation

16:00 – 17:00 (1hr)

If Fact-Checking Were Easy, Would People Fact-Check?

Piers Howe, Bradley Walker, Andrew Perfors, Nicolas Fay and Yoshihisa Kashima

Developing disinformation detection models in low-resource contexts: Czech news article dataset for source-level credibility

Matyáš Boháček

Developing Dialogue Systems to Combat Hate Speech: A Baseline Framework for Effective Counterspeech

Jonathan Wang and Marcus Tomalin

Applying ‘inoculation theory’ to mass media to build resilience to mis- and disinformation at scale

Yvonne MacPherson and Alasdair Stuart

Labelling a Catastrophe: Digital Databases, Evidence, and Accountability in Syria

Amre Metwally

17:00

Industry Panel

17:00 – 18:00 (1hr)

18:00

Reception

18:00 – 19:30 (1hr 30mins)

08:30

Check-in

08:30 – 09:00 (30mins)

09:00

Fact-Checking and Content Moderation

09:00 – 10:00 (1hr)

Crowdsourced Fact-Checking: How is BirdWatch Doing?

Mohammed Saeed, Gianluca Demartini and Paolo Papotti

vera.ai – Verification assisted by Artificial Intelligence

Kalina Bontcheva, Symeon Papadopoulos et al.

Fact-checking multidimensional statistic claims in French

Oana Balalau, Simon Ebel, Théo Galizzi, Ioana Manolescu, Quentin Massonnat, Antoine Deiana, Emilie Gautreau, Antoine Krempf, Thomas Pontillon, Gérald Roux and Joanna Yakin

10:00

Break

10:00 – 10:30 (30mins)

10:30

PANEL: Broadening the Global Scope of Mis- and Disinformation Studies

10:30 – 11:45 (1hr 15mins)

Jo Lukito (UT Austin), Kiran Garimella (Rutgers), Saiph Savage (Northeastern)

11:45

Lunch

11:45 – 13:00 (1hr 15mins)

13:00

Governance and Safety

13:00 – 14:00 (1hr)

The Data Access and Transparency (DATA) Index: Evaluating Transparency in Online Social Platforms

Shayne Longpre, Cameron Hickey, Manoel Ribeiro and Deb Roy

Is Personalised Content Moderation a Good Idea?

Bertie Vidgen and Paul Röttger

Public reasoning towards truth and community trust: regulating online deliberative spaces for participatory AI and data governance

Willow Wong

14:00

Break

14:00 – 14:30 (30mins)

14:30

PANEL: Non-Traditional Pathways for Graduate Students

14:30 – 15:45 (1hr 15mins)

15:45

Break

15:45 – 16:00 (15mins)

16:00

PANEL: Disinformation and Online Abuse Targeted at Communities of Color

16:15 – 17:45 (1:30hr)